Ontwikkelingspsychologie

Verschillende ontwikkelingstheorieën leiden ons denken en handelen ten aanzien van kinderen en jongeren. Ze fungeren als referentiepunt voor hulpverleners, artsen, leerkrachten, ouders en vele anderen. In deze cursus verdiepen we ons in de opkomst van het concept ‘ontwikkeling’ en in verschillende ontwikkelingsmodellen en onderzoeken de mogelijkheden daarvan voor de praktijk. We nemen belangrijke theorieën zoals de hechtingstheorie, theorieën over sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling en theorieën over identiteitsontwikkeling onder de loep. We bestuderen ontwikkelingsmoeilijkheden bij kinderen en jongeren vanuit de verschillende gangbare visies. Door middel van reflectie en oefeningen maken we de kennis over ontwikkelingsprocessen bruikbaar voor de therapeutische en hulpverlenende praktijk. Het lezen en bespreken van literatuur is eveneens een belangrijke peiler.

In de cursus verwerft men kennis over de verschillende leeftijdsfasen, ontwikkelingsstadia en de erbij horende verwachtingen. Men is in staat te reflecteren op concrete casuïstiek vanuit ontwikkelingsvisies en kan eveneens concrete ideeën en publicaties situeren binnen de verschillende ontwikkelingspsychologische benaderingen.

Wat levert het mij op?

Dit programma wordt door het Registerplein, kwaliteitkeurmerk voor sociaal professionals gewaardeerd met 10,45 registerpunten.

Deze cursus telt als module ontwikkelingspsychologie voor de toelatingscriteria van de BVRGS en de NVRG.

Meer informatie

Deze cursus is bedoeld voor professionals die geïnteresseerd zijn in ontwikkelingspsychologie, in het bijzonder voor diegenen die een aanvullende cursus nodig hebben om te voldoen aan de vooropleidingseisen van de Belgische Vereniging voor Relatie-, Gezinstherapie en Systeeminterventie (BVRGS) en de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG).

Twitter icon
Facebook icon
LinkedIn icon
e-mail icon

Deze cursus gaat door op:

2018

  • 19/4/2018
  • 17/5/2018
  • 31/5/2018
  • 14/6/2018
  • 28/6/2018
Prijs: 
€ 677,00
VROEGBOEKKORTING: inschrijven t.e.m. 22/3/2018: € 611,00 (prijzen inclusief catering)